top of page
Search

פרק ד'- מה הקשר בין ילדים שחיים בסרט, דמוקרטיה ודיקטטורה?

בפרק הרביעי המשפחה שלנו רוצה לצפות בסרט, אבל כל אחד מעדיף סרט אחר. מה עושים? הצבעה דמוקרטית! אבל אז, מסתבכים העניינים. כשהסרט נגמר ונהייה כבר מאוחר מציעים הילדים לערוך הצבעה דמוקרטית: 'האם הולכים לישון, או לא?' האם המשפחה הזו תסיים בדמוקרטיה או דיקטטורה? נשמע מה ההבדל בין השתיים ואפילו על מלכים ומלכות...



ילדים: במשפחה שלנו אוהבים לצפות בסרטים ביחד. אבל כל אחד אוהב סרט אחר: אני אוהבת סרטי דיסני... אני אוהב סרטי פעולה... אני אוהבות סרטים על נסיכות... אני אוהבת דרמות... ואני אוהב סרטי אימה...

כמעט תמיד כשאנחנו רוצים לראות סרט ביחד מתחיל הבלגאן. כל אחד רוצה שנראה את הסרט שלו. היום למשל, אנחנו צריכים לבחור בין שני סרטים: מואנה ווונדרוומן. מה עושים כשכל אחד רוצה לראות סרט אחר? איך מחליטים?

אבא: יש לי רעיון. בואו נעשה הצבעה דמוקרטית. כמו בכנסת. ילדים: הצבעה דמוקרטית? מה זה אומר? אבא: נערוך הצבעה שבה לכל אחד יש קול אחד והוא יכול להצביע לסרט אחד. הסרט שיקבל הכי הרבה קולות - יבחר, ובו נצפה. הרוב קובע. אז מצביעים? מי בעד מואנה? אני ואני. ומי בעד וונדרוומן? אני ואני ואני. הרוב קבע: וונדרוומן.

אחרי הסרט כבר נהיה מאוחר ואבא אמר: ילדים, קדימה, נא לצחצח שיניים ולהיכנס למיטות. מחר יש בית ספר. אבל אז אח שלי הציע: רגע, בואו נעשה הצבעה דמוקרטית. הרוב קובע, לא? מי בעד שהיום לא הולכים לישון? אני, אני ואני... ילדים: רגע, רגע, מי בכלל אמר שזו החלטה דמוקרטית? אני במקרה הזה מעדיף דיקטטורה... אני מחליט לבד. ואני מחליט שכולם הולכים לישון. עכשיו.

ילדים: ואני, לא הבנתי. דמוקרטיה, דיקטטורה... המשפחה שלנו היא דמוקרטיה או דיקטטורה? ומה עדיף? דמוקרטיה או דיקטטורה?


אז בואו ‏נעשה סדר. בואו נבין מה זו דמוקרטיה והאם היא עדיפה על פני דיקטטורה

דמוקרטיה היא שיטת ממשל שבה לאזרחים יש יכולת וזכות להשפיע על ההחלטות והעניינים הציבוריים באופן חוקי ומסודר.


מאיפה הגיע כל הרעיון הזה של דמוקרטיה?

לפני 2700 שנים באתונה שביוון העתיקה נולדה הדמוקרטיה הראשונה. ביוונית, דמוס משמעותו עם וקרטיה משמעותו שלטון. וביחד דמוקרטיה - שלטון העם. האתונאים רצו לשלוט בעצמם.


איך האתונאים שלטו בעצמם?

כל מי שהיה אזרח אתונה, לקח חלק בשלטון. באתונה היו כמה אלפי אזרחים שהתאספו מדי פעם בכיכר העיר. ההתכנסות הזו נקראה האסיפה הכללית. באסיפה הכללית, כל אזרח שרצה היה יכול לשאת נאום ולנסות לשכנע את האזרחים האחרים. באסיפות הללו הם דנו בשאלות כמו למשל, האם צריך לצאת למלחמה? או, האם כדאי להעלות את המיסים ולממן בניית שוק חדש? בסופו של דבר נערכה הצבעה, כמו אצלנו בסלון לגבי הסרט המועדף, והרוב- קבע.


אם הייתי חיה באתונה גם אני הייתי מחליטה האם לצאת למלחמה?

חחח... לא... לצערי לא... זו לא הייתה דמוקרטיה ‏כמו היום. נשים ועבדים לא נחשבו כאזרחי אתונה. רק גברים בני 20 ומעלה שההורים שלהם היו אזרחי אתונה השתתפו באסיפה הכללית.

אווווווף


רגע, בכל פעם שהאתונאים רצו לקבל החלטה הם היו צריכים לאסוף את כל האזרחים בכיכר העיר?

כן, באתונה התקיימה מה שמכונה דמוקרטיה ישירה: כל אזרח בעל זכות הצבעה יכול להשתתף בדיונים, להצביע ולהשפיע באופן ישיר על ההחלטות השלטוניות והציבוריות.


גם בישראל ‏יש דמוקרטיה ישירה?

לא. דמוקרטיה ‏ישירה מתאימה למדינה שגרים בה אזרחים מעטים, מכיוון שלערוך דיון ‏והצבעה עם מיליוני אזרחים ונאומים זה מאוד מסובך ולא יעיל. ‏אתה מצליח לדמיין שמונה מיליון אזרחים ישראלים מתאספים בירושלים ומקבלים החלטה? בנוסף, אחד החסרונות הבולטים של דמוקרטיה ישירה הוא שלעיתים רבות לאזרחים חסר את הידע והמומחיות שדרושים לקבלת החלטות נכונות.


למשל?

לציבור בישראל יהיה קשה מאוד להכריע, האם כדאי להצטייד השנה במערכת נוספת של כיפת ברזל או מטוס F-35 משוכלל? או למשל, לציבור בישראל יהיה קשה מאוד לשקול ולבחור אילו תרופות, טיפולים וניתוחים כדאי לכלול בסל התרופות הציבורי מהקופה הציבורית מדינת ישראל. החלטות שדורשות הרבה ידע ונסיון, למשל, בנושאי ביטחון, רפואה הנדסה כדאי להשאיר בידי מומחים.


יש מדינות שבכל זאת יש בהן דמוקרטיה ישירה?

כן, למשל בשוויץ נערכו בעשורים האחרונים מעל 500 משאלי עם. משאל עם היא שאלה שמופנית לציבור והעמדה של הרוב הופכת בעצם להחלטה שלטונית. למשל, בשוויץ הציבור הבוגר החליט במשאל עם לאילו מהגרים יהיה מותר להיכנס למדינה וכמה כסף יוקצה להבטחת הכנסה של תושבים מובטלים. גם בארה״ב ישנן מדינות בהן מתקיימת דמוקרטיה ישירה. למשל, בקליפורניה בעיר אחת התושבים התבקשו להכריע האם הם מעדיפים להשקיע את כספי המיסים בספרייה ציבורית חדשה ומשוכללת או לשפץ 3 ספריות קיימות המפוזרות בעיר? אגב, יש כאלו שמקווים שהאינטרנט והשכלולים הטכנולוגיים של השנים האחרונות יאפשרו להגדיל את דמוקרטיה ישירה.


נסו לחשוב: אם הייתם יכולים לקיים בישראל דמוקרטיה ישירה ולערוך משאל עם, איזו שאלה הייתם מציגים לציבור?

‏אוקיי, הבנתי. דמוקרטיה ישירה לא תמיד מתאימה. אז איזו דמוקרטיה כן מתאימה לישראל?

בדומה למדינות מערביות רבות, גם בישראל, אין דמוקרטיה ישירה אלא דמוקרטיה ייצוגית, כלומר, דמוקרטיה של נציגים. הדמוקרטיה הייצוגית הראשונה התפתחה לפני 2500 שנים ברומא העתיקה. ‏בדמוקרטיה ייצוגית מדי כארבע שנים, הציבור בוחר בקלפיות את המפלגות, כלומר, את הנציגים שלו בפרלמנט, בכנסת. במהלך הכהונה נבחרי הציבור מקבלים את ההחלטות בענייני השלטון. כלומר, הציבור לא צריך להתכנס בכיכר העיר מכיוון שהנציגים שנבחרו ואנשי מקצוע מומחים עושים זאת במקומם.


מה, בזה מסתכמת הדמוקרטיה הייצוגית? פתק בקלפי פעם בחמש שנים?

לא, לא רק בחירות. במקביל לבחירות אפשר לקיים דמוקרטיה השתתפותית. כלומר, אפשר גם לנסות להשפיע על נבחרי הציבור, על מקבלי ההחלטות ועל מעצבי המדיניות. קוראים לזה השתתפות פוליטית – אולי נפרט על זה מעט יותר בפעם אחרת. מה שחשוב לזכור, שבמדינות דמוקרטיות היום, המשמעות של דמוקרטיה היא הרבה מעבר להצבעה בבחירות ובחירה של נציגים. ההיגיון המרכזי של דמוקרטיה כיום הוא שילוב של 'שלטון הרוב' מצד אחד, ו'זכויות לכולם', גם למיעוטים, מן הצד השני.


הבנתי, שלטון הרוב וזכויות לכולם... אבל רגע, כשאמרת שאתה מחליט לבד שהולכים לישון, זו הייתה דיקטטורה?

במדינות שאין בהן דמוקרטיה, במקרים רבים יש שלטון שנקרא דיקטטורה. בדיקטטורה שולט הדיקטטור, או קבוצה קטנה מאוד של דיקטטורים – והדיקטטור הוא מעין שליט כל יכול. בדיקטטורה, השליט שולט גם במערכת המשפט, גם ברשות המחוקקת וגם ברשות המבצעת וכמובן בצבא. בדיקטטורה, לקבוצות ומפלגות מתחרות אסור לפעול, אין פיקוח או שותפות עם הציבור וזכויות אזרחיות מצומצמות הרבה יותר.


ומה לגבי מלכים ומלכות? גם הם שליטים כל יכול?

שלטון מלוכני, נקרא מונכריה ובו שולט אדם אחד, מלך או מלכה. גם מונרכיה וגם דיקטטורה שונים מאוד משלטון דמוקרטי. אבל, בשונה מדיקטטור, שעולה לשלטון הרבה פעמים באופן אלים וכוחני, המלך או המלכה יורשים את העוצמה והכוח מההורים שלהם.


והיום, יש עדיין מלכים ומלכות או שהם קיימים רק באגדות? שמעתי שלא מזמן מלכת אנגליה אליזבת השניה הופיעה לחתונה של הנכד שלה, הנסיך הרי שהתחתן עם מייגן מרקל.

נכון, יש מדינות דמוקרטיות כמו בריטניה, ספרד, ודנמרק שבהן עדיין ממשיכה שושלת המלכים, המלכות והנסיכים. אבל למלכים ומלכות יש בעיקר תפקיד טקסי ואין להם סמכויות רבות להחליט לגבי עניינים ציבוריים. במידה מסוימת, התפקיד של מלכים ומלכות בדמוקרטיות מודרניות דומה לתפקיד של נשיא מדינת ישראל שהוא ברובו טקסי.


בוא נסכם. אפשר להגיד שדמוקרטיה היא שיטת שלטון הרבה יותר טובה מדיקטטורה ומונרכיה?

כן, רוב האנשים יסכימו שדיקטטורה ומונרכיה הן שיטות משטר פחות טובות מדמוקרטיה, למרות שגם לדמוקרטיה יש חסקרונות. היתרון הגדול של דמוקרטיה הוא שזו שיטה שמיועדת להבטיח את שלטון הרוב ולצד זאת, שואפת לשמור על זכויות אדם וזכויות אזרחיות של כל האזרחים, גם אם הם יחסית חלשים והם רק מיעוט במדינה.


יופי. אז אפשר להעלות להצבעה דמוקרטית את עניין השינה? מי בעד שהיום לא הולכים לישון? אמרת בעצמך שדמוקרטיה עדיפה על דיקטטורה...

לא לא לא, מה פתאום!? מה, באיזה סרט אתם חיים? בוא נסכם שבמשפחה שלנו יש שלטון מסוג דמו-קטטורה :-) כלומר יש דמוקרטיה אבל רק כשאני מחליט.... יאללה יאללה, ילדים, לצחצח שיניים ולישון...




137 views0 comments

Comments


bottom of page